Sıcak yaz günlerine isabet eden Ramazanda günler uzun olduğu için oruç ibadeti, diğer zamanlara göre biraz daha zor tutulabilir. Buna bağlı olarak da sahur ile iftar arasındaki zaman diliminin daha kolay geçmesine yardımcı olacak önerileri uzmanlar bir bir sıralıyor. Oruç tutacak kişilerin mutlaka sahur yapmasını ve doğru yiyecekleri tercih etmeleri isteniyor. Peki sahurda ne yenmeli, ne yenmemeli?
Sahurda ne yemeli, ne yememeli?
Uzmanlar, sağlıklı ve doyurucu bir sahur menüsünde olmazsa olmaz besinleri yumurta, kuru baklagil, süt ve muz olarak açıklıyor. Gündelik yaşantı içerisinde sahurda hazırlanan ama aslında beslenme hatası olan hamur işi ve tatlıların kan şekerinin hızlıca yükselip inmesine sebep olacağı için bu tür yiyeceklerden uzak durmalarını öneriyor.
Sahurda yemek yapmak istemiyorum derseniz, aperatif olarak kahvaltılık tercih edebilirsiniz. Ancak yapabiliyorsanız, yumurta haşlayın ya da lif bakımından zengin olan kuru baklagilleri tercih etmenizde fayda var. Böylelikle doyurucu bir menü gerçekleştirmiş olacaksınız.
Açlık hissettirmeyen sahur menüsü
Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı yeteri kadar alınmazsa oruçlu iken susuzluk çekebilirsiniz. Bu nedenle sahur yaparken vücudun gerekli göreceği su miktarının artışına sebep olabilecek besinleri tüketmemelisiniz. İçerisindeki tuz ya da baharatı fazla olan besinlerin başında bol baharatlı sucuk ve tuzlu zeytinler geliyor. Karnınız her ne kadar doysa da ezan okunmadan önce 1 litre suyu mutlaka tüketmelisiniz.
SAĞLIKLI VE DOYURUCU SAHUR MENÜSÜ
Sahur nasıl hazırlanır?
1-2 adet haşlanmış yumurta
1 dilim beyaz peynir ya da 2 kaşık lor peyniri
2 adet kuru kayısı ya da 1 adet kuru hurma
2 tam ceviz içi ya da 5 adet badem/fındık
Domates, salatalık, mevsim yeşillikleri
2-3 dilim tam buğday, kepek ya da çavdar ekmeği
1 bardak yarım yağlı süt ya da 1 kase yoğurt
Kaynak: Yasemin
Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2019, 10:42